.



Čudež hrane 1. del

Za večino od nas so čudežna zdravila sad prebliska farmacevtskih genijev – čarobne kroglice, pripravljene v laboratoriju in namenjene za boj proti vsem boleznim, ki nas pestijo. Veliko znanstvenikov je vedno bolj zaposlenih z iskanjem bistveno drugačnega zaklada: zdravil,ki so bila na tem planetu ustvarjena pred milijoni let. Ta zdravila izvirajo od drugih živih bitij in od rastlin. To so snovi, ki jih, pogosto nezavedno, uživamo prav vsak dan.

zelenjava čudež narave

Te snovi so spoštovanja vredne zaradi svojih sposobnosti ugodnega vplivanja na naše počutje. V širšem okviru so čudeži, ki jih sestavine hrane nenehoma uprizarjajo v notranjosti naših celic, zunaj dosega naše zavesti in se zdijo zelo drobceni, v življenju celic pa so zelo pomembni. S svojimi kumulativnimi vplivi za vedno spreminjajo njihovo usodo-in s tem tudi našo.

Kdo bi mogel reči da to niso majhni čudeži? Česen ubija rakave celice. Snovi v špinači lahko zaustavijo virus, ki bi sicer povzročil raka materničnega vratu. Neka snov v beluših ali avokadu je pri laboratorijskih poizkusih zaustavila razmnoževanje virusa HIV, krivca za najhujšo tragedijo našega časa – za aids. Snovi ki so v zelju, pomagajo razstrupiti naše telo in iz njega odplaviti delce, ki dandanes onesnažujejo zrak – to je naloga , ki ob času stvarjenja rastlini ni mogla biti namenjena. Snovi, ki jih izločajo rastline, da bi preprečile svoj propad, v našem telesu preprečujejo nastajanje krvnih strdkov zaradi pretiranega uživanja mastne hrane. Delci, ki se sproščajo ob prebavljanju vlaknatih struktur rastlin, naročajo našim jetrom, naj zmanjšajo izločanje holesterola. Snovi iz kraljestva rastlin vstopajo v naše možgane in vplivajo na prenašanje sporočil med nevroni, spreminjajo naše razpoloženje, vplivajo na spomin, na našo čuječnost – na vse odlike naše človeškosti.

Nikar se ne slepimo: za biljione celic, ki sestavljajo naše bitje, prehranjevanje nikakor ni nepomembna zadeva. Znanstveniki prvič v človeški zgodovini zagreto raziskujejo prehranjevanje in priznavajo, da je izjemno pomembno saj pomeni povezanost z naravo, ki obeta življenje ali smrt. Izbira je vedno bolj v naših lastnih rokah, novi znanstveni izsledki razkrivajo, kako vsakdanje hranjenje vpliva na naše možnosti za dobro zdravje in dolgo življenje.

Raziskave dokazujejo, da lahko hrana utrjuje zdravje in moč, nas odrešuje manjših težav in nas varuje pred uničujočimi boleznimi, lahko pa bolezni in slabo počutje tudi povzroča.

avokado čudež hrane

Hrana lahko:

  • Varuje očesne leče, da se na stara leta ne zameglijo zaradi sive mrene
  • Širi dihalne poti in tako olajšuje dihanje
  • Obnavlja cilije (drobne migetalke v pljučih), ki odstranjujejo tujke, bakterije in preprečujejo emfizem (bolezen pljuč) in kronični bronhitis
  • Ustvarja substance, ki povzročajo napade revmatoidnega artritisa, lahko pa tudi take, ki artritično otekanje in bolečine blažijo
  • Sproži glavobole in astmatične napade, lahko pa jih tudi preprečuje
  • Povečuje odpornost proti čirom
  • Blaži pordelost, srbečico in bolečine pri luskavici
  • Spodbuja telo, da izdeluje več naravnih ubijalskih celic in interfonov za boj proti okužbam
  • Učinkuje proti bakterijam in virusom z enako močjo kot v laboratorijih narejena zdravila
  • Zdravi drisko pri otrocih in zaprtje pri starih ljudeh
  • Spreminja odpornost, preganja navaden prehlad in seneni nahod

Hrana je definitivno zdravilo 21. stoletja


Vir: odlomek iz knjige Hrana čudežno zdravilo

2 Komentarjev

  1. Vesna says:

    Res je, kar pišeš, umetno narejena zdravila iz lekarne so strupi, ki po eni strani zdravijo, po drugi pa škodujejo, saj ubijajo nekatere zdrave celice v našem telesu. S “pameto” prehrano lahko preprečimo veliko bolezni in tegob, to je resnica. Ampak jaz vedno bolj razmišljam o gensko spremenjenih živilih. Zelenjava ni več to, kar je bila v času naših mam in babic. Prav tako ne sadje. Večina tega je pridelanega umetno in je zato polna stupov, prav tako pa tudi najbrž ne vsebuje več vseh teh snovi, ki jih naštevaš v članku in ki bi jih naj. Ja vem, lahko uporabljamo t.i. BIO zelenjavo in sadje. Zame BIO ne obstaja. Zrak, zemlja, voda in vse ostalo je že tako zelo onesnaženo in zastrupljeno, da je BIO pridelava skoraj nemogoča. Morda so tako imenovani BIO pridelki le malo manj zastupljeni, čeprav tudi v to malo dvomim, posebno v nekaterih primerih, ko vidim na BIO tržnici zelje in jabolka, ki močno spominjajo na tisto zelje in jabolka, za katera vemo, da niso BIO. Tako zelje ne zraste nikjer brez kemičnih dodatkov, prav tako ne brez umetnih zatiralcev škodljivcev, in čeprav nisem kmetica in se na kmetovanje kaj malo spoznam, to prav dobro vem. Prav tako ven, kako izgledajo resnična BIO jabolka, ki jih kmetje ne škorpijo proti ničemer – izgledajo nikakršna, imajo pa dober okus, čeprav je tak pridelek precej pičel, če sploh je. Zatorej dvomim v vse BIO, ker pa imam rada zelenjavo in sadje, jo jem in verjamem, da je še vedno kar precej koristna in zdrava.

  2. vesna says:

    Zelo dober članek in hvala Vam zanj….
    res pa nekateri dvomijo v vse in najdejo negativno povsod…odločitev je njihova…pač naj ne jedo ničesar in ne pijejo ničesar…na našem planetu po Hirošimi ni nič več popolnoma zdravo….in tega se moramo zavedati…..sami smo to naredili (ljudje namreč)…

    sami se odločamo kaj in kje bomo kupovali prehrano…vsekakor pa sem Vam hvaležna za vaše prispevke….kar tako naprej…
    čestitam

Komentiraj objavo