.



Ghee (Gi) prečiščeno maslo

(oglasno sporočilo)

Gi je kulinarično zlato, odlično kuhano maslo. Ročno in z ognjem ga oplemenitimo, da postane najbolj vsestransko in nepokvarljivo olje oz. Zlati Ghee.

 

ghee_0004

 

Njegova uporaba je univerzalno vsestranska; mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, v testo, namaze, priloge, za več vrst nege telesa in še kaj . Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja. Pod imenom žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Takrat, ko so še razmišljali kako za najdalj časa shraniti najboljše (esenco) kar mleko daje, je ob ognju nastal nepokvarljivi gi.

Ženske v vasi so ga skuhale vsaka nekaj, zbirale dalj časa, ter ga združeno v dar izročile mladi mamici, da bi si ta okrepila moči in imela tako najboljše mleko za novorojeno dete. Z njim so na podeželju mazali sklepe, ozebline, suho kožo, vnete ritke otrok, razpokane ustnice, izdelovali kreme in si ga kapnili v oči za boljši vid (tako tudi preverjamo njegovo kvaliteto). Ghee so na kmetih v kuhinji uporabljali le ob prazničnih ali slavnostnih dneh, na mestnih tržnicah pa je to bila prva stvar, ki je bila že zjutraj razprodana in hkrati najdražja od dobrot na stojnicah. Ghi je odličen vir maslene in kaprilne kisline, zato so ga v preteklosti tradicionalno uporabljali v preventivo kot tudi pri težavah s črevesjem.

 

GHEEImena, ki jih uporabljamo za poimenovanje kuhanega masla: Ghee, gi, ghi (različice zapisov), prečiščeno maslo, žonta, masunek, maslo, ajurvedski medij, kulinarično zlato, kuhano maslo, kraljeva hrana oz. terapija, …

“Puter” pa je bil izraz, ki se je uporabljal za poimenovanje surovega masla, tako se je na vaseh jasno vedelo kaj pomeni “puter” in kaj “maslo”.

 

krave planina

Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, beljakovine, proteini, kazein, laktoza, nečistoče in voda, tako da ostane le čista maščoba oz. olje. Gi je ena izmed najbolj prijetnih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin, narejen iz naravnega mleka pa ne dviguje holesterola v krvi.

V jeziku kulinarike ga naslovijo kot kulinarično zlato. Znan je kot skrivnost v žepu mnogih kuharjev gurmanskih užitkov. Ti če ne celotne jedi, pripravijo na giju vsaj začimbe, dodatke in prikuhe.

Na sobni temperaturi je neprimerljivo bolj obstojno kot surovo maslo, primeren za v hribe in obalo. V kleti ali hladilniku pa ga lahko hranite leta in leta. Ayurveda navaja, da naj bi po 50 letih odpravil večino nezaželenih stanj telesa in duha. (Pri nas ga že staramo.) Gi je naložbeno zlato, na vzhodu pa tudi v evropi cene 100 in več let starega ghee-ja sežejo v nebo, zdravniki pa ga odmerjajo v kapljah.

Idealen je seveda tudi za pripravo sladkih jedi, pravo odkritje pa je za tiste, ki radi pripravljajo slastne piškote, biskvite, mufine in ostale slaščice. Pri pripravi ostalih jedi, je idealna alternativa oz. nadomestek za mnoge ali kar vse maščobe. Vzpodbujamo vas, da bi bilo v vašem življenju prisotnih več vrst maščob, ker gre predvsem za spekter informacij, ki jih telo potrebuje.

Zlato rumena barva, prijetna aroma, univerzalna uporabnost, praktičnost in izjemen okus, ter oplemenitenje hrane, so skupaj z krepitvijo in varovanjem optimalnega delovanja telesa tiste lastnosti zaradi katerih je v tradicionalnih kot tudi ostalih kvalitetnih kuhinjah nenadomestljiv.

Ghee-je znan skoraj po vsem svetu, korenine mu radi pripišejo v področja južne Azije, uporabljale pa so ga mnoge staroevropske kulture, predvsem na območju Alp in Kavkaza. Po zaslugi mnogih starih ajurvedskih zapisov, nam je znano, da ga v indijski kuhinji uporabljajo že tisočletja. Opisan je kot kraljeva hrana oz. terapija. Preprosto, brez Ghee-ja ni prave ajurvedske kuhinje, kuharski šampijon tega časa, kot je svetovno znani Emeril John Legasse, pa pravi : “ghee prinaša kvaliteto vsaki kuhinji”. Ajurveda ga slavi predvsem zaradi njegovih dobrodejnih lastnosti, uporabljajo pa ga tudi v svoji veji medicine in kozmetike. Lahko je osnova zeliščnih pripravkov, krem, mazil, masažnih mešanic, ipd. Primer; gi pomešan z medom lahko tudi z kurkumo izjemno celi rane.

ghee_0014

Ghee med drugim:

  • Lani, 14. decembra, je začel veljati zakon, ki prepoveduje oglaševanje in odprto pisanje o naravnih zdravilnih lastnostih živil ipd, za katera ni znanstveno dokazano, da res pomagajo. Tako lahko nosilci živilske dejavnosti pri označevanju in oglaševanju živil ter prehranskih dopolnil uporabljajo le tiste zdravstvene trditve (222 določenih), ki temeljijo na verodostojnih znanstvenih dokazih in so bile vključene v seznam dovoljenih trditev, ki jih je (ali pa jih še mora) požegnati Evropska agencija za varno hrano (EFSA). “A to je le prvi korak k skrbi za naše zdravje”. Letos je v EU začel veljati Codex Alimentarius, ki bo ogrozil predvsem proizvajalce in prodajalce naravnih zdravil.
  • Primeren je tudi za ljudi z intoleranco na laktozo in kazein.

 

Ghṛta (ghee) je potomec sanskrtskega izraza od proto-Indo-Europskega  ”ghrei” – “da mazilijo”, ki se je razvil v izraz Hristos v klasični grški uporabi, kar pomeni maziljenec ali zajet v olju, in je bil uporabljen za prevajanje Hebrejskega izraza “Messiah” (“maziljeni”), in se razvija v latinsko Christus in angleški Christus. Torej Kristus je naziv, ki izhaja iz grške Χριστός (Christos), kar pomeni” maziljenec “, oz. prevod hebrejske מָשִׁיחַ (Mesija).

Ob področjih Himalaje povedo, da se blaginja hiše meri v litrih ghi-ja, ki ga ta premore.

worldwide-shipping-stamp

Koristi za zdravje

“Človek je bitje narave, pristno kuhano maslo pa je esenca te.”

Naša skrbna in počasna kuha, kot tudi maslo svobodnih krav, označujeta kvaliteto našega Zlatega Ghee-ja. Polnost te esence narave, kot bi lahko rekli gi-ju, je neprimerljiva. Dvigne nas in vas še za nekaj not in tako po vonju kot okusu uvrsti v razred “zdravega gurmana”. Po mnenju poznavalcev ajurvede, pa označi kot nadvse priporočljivega in uporabnega.

ghee_0013

Kaprilne kisline, ki jo vsebuje Gi ne marajo glivice, ki povzročajo kandido. Znano je, če se glivice v nas prerazmnožijo, je skoraj nemogoče, da bi shujšali. Kandida pa povzroča utrujenost, zmanjšano koncentracijo, ponavljajoče se glivične okužbe, vnetja sinusov itd. Tisti stranski učinek, ki nam onemogoča, da bi shujšali, pa je neustavljiva želja po sladkem in ogljikovih hidratih. Slednje se zgodi, ker se glivice hranijo s sladkorjem (ogljikovi hidrati v prebavilih razpadejo v sladkor) in v nas spodbudijo željo po hrani, s katero bi se nahranile.

Ghee (gi) deluje tudi na glas, vedci so ga toplo priporočali oz. predpisovali vsem, ki so se kakorkoli koristili z glasom v javne namene, saj je znano, da napravi glas mehkejši prožnejši in bolj melodičen.

Ghee je med prvimi na lestvici najbolj uporabnih in dobrodejnih maščob. Po sinhronosti s človekovekovo telesno biologijo, fiziognomijo in energetsko pojavnostjo je že po naravi našemu bitju najbližji. Z človeško pojavo se dobesedno zlije, poleg vsega pa ne vsebuje transmaščobnih kislin in ne povroča dvigovanja dviguje holesterola v krvi.

 

Iz davnin starih knjig in spisov je zapisano kot tudi danes v mnogih krogih splošno znano, da Ghee (Gi) :

  • Lani, 14. decembra, je začel veljati zakon, ki prepoveduje oglaševanje in odprto pisanje o naravnih zdravilnih lastnostih živil ipd, za katera ni znanstveno dokazano, da res pomagajo. Tako lahko nosilci živilske dejavnosti pri označevanju in oglaševanju živil ter prehranskih dopolnil uporabljajo le tiste zdravstvene trditve (222 določenih), ki temeljijo na verodostojnih znanstvenih dokazih in so bile vključene v seznam dovoljenih trditev, ki jih je (ali pa jih še mora) požegnati Evropska agencija za varno hrano (EFSA). “A to je le prvi korak k skrbi za naše zdravje”. Letos je v EU začel veljati Codex Alimentarius, ki bo ogrozil predvsem proizvajalce in prodajalce naravnih zdravil.
  • je odličen vir maslene kisline,
  • vsebuje beta karoten ter vitamine A, D, E in K,
  • je nevtralen za vse krvne skupine,
  • Ghi je antioksidant in vsebuje lipoproteine visoke gostote ali HDL (priporočljiv) holesterol
  • vsebuje linolno kislino
  • je primeren za ljudi z intoleranco na laktozo, (tudi ne vsebuje kazeina),
  • Ghee je med redkimi naravnimi olji, ki ima prisotne vse aminokisline,
  • uravnoveša doše (po ajurvedi),
  • Lastnosti in koristi ghee-ja; izvedite zakaj je bila to Kraljeva terapija, nega in hrana, zakaj ga ayurveda medicina slavi že tisočletja, zakaj so se z njim mazalilili od konic las pa vse do pet, zakaj je najbolj univerzalno olje na zemlji, kulinarično zlato in še mnogo več

 

ghee_0021

 

Komentiraj objavo