.Mate čaj

Mate, latinsko ime Ilex paraguariensis, je rastlina, grm ali manjše drevo, ki uspeva na področju Argentine, Južne Brazilije in Paragvaja. Tradicionalno se mate pije iz izvotlene buče s kovinsko ali bambusovo slamico.

Mate se pripravi z namakanjem posušenih listov mateja v toplo vodo. Okus je izrazito zeliščen.
Priprava: vodo zavremo skoraj do vretja in odstavimo (60-80stopinj). Na liter vode dodamo 5-6 čajnih žličk in pustimo stati 3 min. Mate ne pripravljamo z vrelo vodo kar postane zelo grenak. Čajne lističe lahko prelijemo do 3-4 krat.

Blagodejni učinki :

 • zavira apetit,
 • spodbuja delovanje jeter, ledvic,
 • prebavil in izločanje strupenih snovi iz telesa,
 • pomaga zmanjševati krvni tlak, holesterol in sladkor,
 • povečuje koncentracijo, moč in vzdržljivost,
 • vsebuje veliko antioksidantov,
 • pomaga varovati srce in ožilje…

Yerba Mate vsebuje:
vitamine A, B1, B2, B3, B5, B kompleks, C, E,
in minerale kalcij, mangan, želzo, fosfor, kalij, selen, magnezij.
Dr. Sarah Brewer pravi : »V njem so alkaloidi, podobni tistim v kavi in gvarani, uporabljajo pa ga za večjo bistrost in ostrejši um, le da nima takšnih stranskih učinkov kot kava. Prispeval naj bi k trdnemu spancu in s tem zvišanju ravni energije. Nekateri uporabniki celo ugotavljajo, da zaradi njega potrebujejo manj spanja. Mate deluje kot adaptogen, ker ugodno vpliva na delovanje adrenalinske žleze in pomaga telesu, da lažje prenese stres. To je tonik, ki pomirja, blaži tesnobnost in živčenost, izboljšuje zbranost in splošno razpoloženje. Najbrž ima tudi še druge blagodejne učinke, na primer na krvni obtok, poleg tega pa preprečuje tudi alergijo.
Družina Kraus prihaja iz province Misiones v Argentini. Njihovo podjetje je prvo v Argentini, ki je pričelo z ekološko pridelavo mate čaja in hkrati pridobilo certifikat Fair Trade.

Yerba Mate La Merced de Monte prihaja iz območja deževnega gozda. Listi sušijo po tradicionalni metodi, ki traja med 12 in 15 mesecev. Je vrhunski yerba mate z enkratnim okusom in omejeno proizvodnjo. Okus malce zagreni in je znak njegovega izvora. Da se ohrani kakovost in okus je zapakiran v nepredušno vrečko, ki ohranja nespremenjene lastnosti. Argentinski Sekretariat za kmetijstvo, živinorejo, ribištvo in prehrano je podelil certifikat La Merced de Monte za kakovost « Alimentos Argentinos, una eleccion natural« (Argentinska hrana, naravna izbira).

1 Komentar

 1. Marko says:

  Študije kažejo, da lahko yerba mate čaj koristen za vaše zdravje na več načinov:

  Antioksidanti – Študije kažejo, da lahko pitje yerba mate čaj bistveno prispevajo k povečanju vnosa  antioksidatov v telo. Dokazi kažejo, da ima yerba mate za okoli 90% več antioksidantov kot zeleni čaj.

  Proti  raku – znanstveno podprta poročila razkrivajo, da ima yerba mate proti rakave učinke. Izkazalo se je, da je zelo strupene za rakave celice-  še bolj kot zeleni čaj. 

  Energijski učinki – Yerba mate da energijo in spodbuja občutek dobrega počutja. Ni dvoma, da zaradi prisotnosti ksantinskih spojin, od katerih je ena matein – kofein.

  Minerali – Yerba mate vsebuje visoko koncentracijo nekaterih mineralov, ki so pomembne za metabolizem in razvoj ljudi. Kot je aluminij, kroma, bakra, železo, mangan, nikelj, kalij in cink. 

  Protivnetno delovanje – nekaterim spojinam v yerba mate so pripisali protivnetne lastnosti. Prav tako je zelo uspešen za zniževanje ravni holesterola.

  Kardiovaskularni sistem – Koristi kardiovaskularnemu sistemu. Poskusi z zajci razkrivajo, da lahko mate čaj zavira aterosklerozo v njih. Izvlečki yerba mate dani kuncem z visokim holesterolom so se izkazali uspešni pri zmanjšanju holesterola in trigliceridov. 

  Obvladovanja telesne teže – Mate čaj ima dokazano pozitivne učinke za izgubo telesne teže in uravnavanje telesne teže. Raziskave so pokazale da večina uporabnikov mate čaja izgubi 2-4 kg že samo zaradi boljše prebave. 

  Več o Yerba Mate na naslovu: http://www.yerbamate.si

Komentiraj objavo