.



Nasveti za peko zdravih slaščic

Božični prazniki že trkajo na vrata in k njim spadajo seveda razne slaščice, ki v nas vzbudijo sladkosnednost in veselje, žal pa marsikdaj posledično tudi dodatne kilograme zaradi velikega števila kalorij. A ni nujno, da mora vsaka slaščica biti kalorijska bomba. Spodaj vam podajamo nekaj koristnih nasvetov kako lahko določene sestavine pri peki zamenjate za bolj zdrave in tako prihranite pri kalorijah ter pridobite na vitaminih, mineralih in tako spremenite nezdrave slaščice v zdrave. Seveda pa kljub vsemu še vedno velja pravilo: manj je več.

 

Božične dobrote

Zdrave Božične dobrote.

 

ZAMENJAJTE PŠENIČNO MOKO ZA DRUGE VRSTE MOK

Bela pšenična moka je vsekakor najbolj pogosta in najbolj znana moka za peko raznih sladic, njena slabost pa je, da ima le malo hranilnih snovi, je kalorična in poleg tega mnogim ljudem povzroča težave v obliki napihnjenosti, nekateri pa so celo alergični na njo. Če želite uporabljati pšenično moko priporočamo, da belo zamenjate za polnozrnato, vendar so bolj priporočljive druge vrste mok, ki so veliko bolj zdrave od pšenične.

Eden najbolj priljubljenih nadomestkov pšenične moke je pirina moka, saj je z njo možno pripraviti kruh, palačinke ali pecivo. Pirina moka se v vodi bolje topi kot pšenična in je zraven tega lažje prebavljiva. Ni brez glutena zato ni primerna za alergike, uživajo pa jo lahko ljudje, ki so zgolj nekoliko preobčutljivi na pšenico. Po vrhu vsega vsebuje tudi vitamine iz skupine B ter minerale kot so železo, magnezij in fosfor. Pirina moka je lahko navadna ali polnozrnata, navadna je bolj kompaktna, polnozrnata se bolj drobi, a vsebuje več hranilnih snovi. Najbolj priporočljivo je mešati obe skupaj.

Zelo dobro poznana je tudi ržena moka, ki ima značilnejšo temnejšo barvo in bolj izrazit ter poln okus. V primerjavi s pšenično moko vsebuje veliko več mineralov in vitaminov. Odlična je za pripravo rženega kruha kot za pripravo medenjakov. Ker pa vsebuje premalo glutena jo moramo za pripravo le tega mešati z belo pšenično ali pirino moko.

Vedno bolj popularna postaja tudi kamutova moka, ki ima odlično teksturo za pripravo testa ter peko kruha in slaščic. Kadar uporabljamo kamutovo moko, ji moramo dodati več tekočine ter testo pustiti vzhajati ali počivati dlje, sicer pa lahko praktično nadomesti pšenično moko v vsakem receptu.

Že babicam dobro poznana je vsekakor priljubljena slovenska ajdova moka, ki je lahko svetla ali temna, pri čemer je temna veliko bolj bogata s hranili kot so vlaknine, beljakovine ter aminokisline in vitamin D. Vsebuje prav tako veliko mineralov, od tega največ kalija, železa, fosforja in kalcija.

Med najbolj zdravimi vrstami moke je vsekakor ovsena moka, ki ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za bolnike s celiakijo oziroma za vse, ki so alergični na gluten ali ga ne prenašajo dobro. Njena edina pomanjkljivost je, da ni samostojno obstojna zato jo moramo uporabljati v večini receptov z drugimi vrstami moke. Znana je po tem, da znižuje holesterol ter krvni tlak in vsebuje veliko mineralov, največ magnezija, selena in cinka.

Še ena brezglutenska moka je riževa moka, ki je izdelana iz rjavega riža in vsebuje veliko kalcija, železa, vitamina B ter je odličen vir vlaknin. Riževa moka je primerna za peko kruha, palačink, peciv, tort in ostalih slaščic.

Na popularnosti med brezglutenskimi mokami pridobiva tudi mandljeva moka, ki jo lahko kupite ali pa naredite sami doma. Je prijetno sladkega okusa, ki spominja na mandlje. Bogata je z vlakninami in primerna za pečenje raznih slaščic.

ZAMENJAJTE BEL SLADKOR ZA BOLJ ZDRAVE VRSTE SLADIL

Navadni sladkor vsebuje kar 398 kalorij na 100g, nič manj kalorični pa prav tako ni rjavi sladkor, ki vsebuje 384 kalorij (100g). Na srečo obstaja veliko manj kaloričnih in bolj zdravih vrst sladil. Spodaj je naštetih le nekaj.

Vedno bolj znan in uporabljen postaja agavin sirup, ki je bolj sladek od medu in ima nizek glikemični indeks. Agavin sirup je sestavljen pretežno iz fruktoze in je bolj sladek kot sladkor ali med in ga v receptih lahko uporabljamo v manjši količini. Je zelo preprost za uporabo in z njim lahko nadomestimo sladkor v celoti. Zlahka ga primešamo tudi v tekočine.

Zelo cenjen je tudi yacon sirup, ki ga pridobivajo iz gomolja yacon ter je poznan za svojo probiotično delovanje ter sposobnost povečanja absorbcije nekaterih mineralov. Njegov okus nas spominja na karamelo in med.

Zelo znana alternativa sladkorju postaja stevija, ki celo uravnava krvni sladkor ter je brez kalorij. Lahko je kar do 300 krat bolj sladka od sladkorja, zato moramo pri doziranju biti zelo pazljivi. Pri nakupu stevije bodite pozorni, da kupite 100% izvleček stevije, ki ne vsebuje drugih sestavin kot je na primer maltodekstrin.

Naravna alternativa sladkorju je lucuma, ki je odličen vir železa, karotena in niacina. Veliko se jo uporablja v domačih sladoledih, primerna je pa tudi za peko raznih slaščic (pite, piškoti, torte,…).

Dober nadomestek navadnemu sladkorju je tudi sladkor kokosove palme, ki ima nizek glikemični indeks in ni tako močno procesiran kot rjavi sladkor.

ZAMENJAJTE KRAVJE MLEKO ZA RASTLINSKA MLEKA

Na trgu obstaja že zelo veliko rastlinskih alternativ kravjemu mleku, ki so primerni tako za vegetarijance kot vegane in za vse, ki so alergični na laktozo. Mnenja o kravjem mleku so različna, nekateri menijo, da je nezdravo, saj vsebuje veliko maščob in holesterola.

Eden najbolj znanih rastlinskih nadomestkov kravjega mleka je sojino mleko, ki je verjetno stalni gost v vsaki vegetarijanski in veganski kuhinji. Je dober vir beljakovin, lecitina in vitamina E ter ne vsebuje toliko nasičenih maščob kot kravje mleko.

Vedno bolj popularno postaja tudi konopljino mleko, ki je veliko bolj zdravo od kravjega, saj ima nizko vrednost nasičenih maščob, je lahko prebavljivo in brez holesterola, poleg tega je odličnega okusa in primerno za vsesplošno uporabo. Je tudi odličen vir omega 3 maščobnih kislin.

Dober nadomestek kravjemu mleku je ovseno mleko, ki je sladkega okusa in redke, vodene teksture. Ne vsebuje holesterola, vsebuje pa folno kislino, vitamin E in vlaknine ter fitokemikalije, ki ščitijo naše srce pred boleznimi in rakavimi obolenji. Ovseno mleko lahko naredite kar sami doma, potrebujete le ovsene kosmiče, ki jih čez noč namočite v vodo, nato jih zmiksate in stisnete tekočino skozi gazo, za bolj sladek okus lahko zmiksate tudi dateljne.

DODATNI NASVETI

Če za peko slaščic uporabljate velike količine masla ali margarine lahko tudi to zamenjate za bolj zdrave alternative kot je kokosovo maslo ali olivno olje.

Razne sladke in kisle smetane lahko v celoti ali delno zamenjate z navadnim jogurtom ali še bolje grškim jogurtom, ki je bolj kremaste strukture. Za vegane pa priporočamo uporabo sojine, riževe ali ovsene smetane ter sojinega jogurta.

Če ste vegan ali enostavno pri peki ne želite uporabljati jajc je dobra zamenjava za njih chia-gel, ki ga dobimo tako, da za ca. 15 minut v vodi namočimo chia semena. Dobro vezivo pa so tudi banane.

Če za peko potrebujete čokolado je najbolje, da kupite takšno, ki vsebuje najmanj 75% kakava.

Za konec pa še ideja za pripravo presnih kokosovih kroglic

Sestavine za 12 kroglic:

- 1 pest dateljnov

- 1 jedilna žlica kakava v prahu (brez dodanega sladkorja)

- 1 jedilna žlica kokosovega masla

- 1 jedilna žlica kokosove moke

- 2 pesti mandljev

- 2 pesti orehov

 

Kokosove presne kroglice.

Kokosove presne kroglice.

 

Namesto dateljnov lahko uporabite suhe slive ali rozine, mandlje lahko zamenjate z drugimi oreščki.

Priprava:

Najprej namočite dateljne v vodi vsaj za pol ure, da se zmehčajo. Med tem časom zmeljete mandlje ali druge oreščke. Nato posebej zmeljete še dateljne in jim dodate oreščke ter vse ostale sestavine. Maso nato oblikujete v kroglice, ki jih povaljate v kokosovi moki. Kroglice za najmanj 1 uro položite v hladilnik ali hladen prostor.

Vir recepta in slike: http://www.erikanagode.com/sl/preproste-zdrave-presne-kroglice/

 Ob sladkanju pa si lahko v teh prazničnih dneh privoščite tudi kozarec dobrega vina ali skodelico čaja.

1 Komentar

  1. Iris says:

    Zelo koristen prispevek za sladke praznike. Lahko se sladkamo brez slabe vesti. 

Komentiraj objavo