fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ohrovt – zelenjavni zaklad

Ohrovt lahko uvrstimo med super živila, saj ima izredno bogato vsebnost hranilnih snovi, poleg tega pa je zelo nizkokalorično živilo, ki se ga da pripraviti na veliko različnih načinov.

Ohrovt spada v družino kapusnic, tako kot zelje in brokoli. Kapusnice, še posebej ohrovt, so odporne na nizke temperature, zato jih lahko dobimo na tržišču skozi celo leto. Sezonsko obdobje rasti pa je od sredine zime do začetka pomladi, kadar ima ohrovt slajši okus.

Najbolj znana vrsta ohrovta je kodrasti oziroma kodrolistnati ohrovt iz katerega lahko pripravljamo različne jedi: Juhe, solate, narastke, priloge, lahko ga spečemo kot prigrizek, zelo pa se poda tudi v smoothie.

Pomen ohrovta v prehrani

Med vsemi kapusnicami vsebuje ohrovt največ beljakovin, veliko mineralov, predvsem železa, kalija, kalcija in fosforja. Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta. Ohrovt vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje. Tako kot vsaka zelena listnata zelenjava pa je bogat tudi s klorofilom, ki pa se ob toplotni obdelavi uniči zato ga je najbolj priporočljivo uživati surovega.

Slika: Gurman.eu, oblizniprste.si

Zdravilne lastnosti ohrovta

  • Zaradi vsebnosti klorofila pomaga povečati vašo fleksibilnost in vzdržljivost.
  • Pomaga pri pospeševanju prebave in tako zmanjšuje napihnjenost.
  • Krepi imunski sistem.
  • Dobro vpliva na bolezni srca in ožilja.
  • Zaradi bogate vsebnosti železa in kalcija ga je zelo priporočljivo uživati med nosečnostjo.
  • Zaradi vsebnosti antioksidantov ščiti pred rakom dojk.
  • Preprečuje nastanek gub.

Naštevali bi lahko še in še, saj je njegovih zdravilnih lastnosti ogromno. Če vas to še vedno ni prepričalo, da ga poskusite in vključite v vsakodnevno prehrano vam podajamo še nekaj idej za pripravo ohrovta.

ZELENI SMOOTHIE Z OHROVTOM, ČEŠNJAMI IN JAGODAMI

Ohrovt se zaradi svojega blagega okusa odlično poda v razne sadne smoothije.

Sestavine za 1 porcijo:

  • pol skodelice zamrznjenih češenj (lahko tudi maline)
  • pol skodelice zamrznjenih ali svežih jagod
  • polovica skodelice jabolčnega soka (lahko tudi voda ali rastlinsko mleko)
  • ščepec cimeta
  • 1 list ohrovta
  • 1 velika žlica grškega jogurta
  • po želji lanena semena

Vse sestavine naložimo v blender (mešalnik), zmiksamo in uživamo v slastnem napitku.

Vir recepta: www.kalesmoothierecipes.com

OHROVTOV PIRE

Odlična priloga za mrzle zimske dni. Ohrovt lahko zamenjamo s svežo cvetačo ali zeljem.

Ohrovtov pire. Vir: Gurman.si

Za 4 osebe:

  • 6 krompirjev
  • ½ majhne ohrovtove glave
  • sol
  • 1 jž oljčnega olja
  • 4 stroki drobno nasekljanega česna
  • Sojina ali druga smetana

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Temeljito operemo in stresemo v večjo posodo z vodo. Ohrovtove liste operemo, jim izrežemo debelo osrednjo korenino in jih narežemo na rezance. Natresemo vrh krompirja. Dolijemo toliko vode, da ohrovt ni popolnoma pokrit, saj se bo med kuhanjem sesedel. Ko voda zavre, jo posolimo in kuhamo po ure, da se krompir in ohrovt dobro skuhata. Odlijemo, vodo od kuhanja pa shranimo. V isto posodo nalijemo olje, ga blago segrejemo, nanj stresemo česen in mešamo, da zadiši. Na olje s česnom stresemo ohrovt s krompirjem, prilijemo 2 zajemalki vode od kuhanja in na blagem ognju nadaljujemo s kuhanjem. Zelenjavo zmečkamo v pire, dolijemo smetano, popopramo, po potrebi dolijemo še malo vode od kuhanja.

Vir recepta: www.zeleniponedeljek.si

POLPETI IZ OHROVTA

Zakaj si ne bi pripravili odličnih polpetov, ki so lahko super kosilo, malica, nadev za sendvič ali večerja.

 Polpeti iz ohrovta, vir http://druzina.enaa.com/kulinarika/Recept-Polpeti-iz-ohrovta.html

Sestavine:

  • 1 kg ohrovta
  • strok česna
  • 1 žlica vegete
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 jajce
  • 100 g sira Ementalarja
  • 30 g krušnih drobtin
  • poper
  • olje za praženje

Glavico ohrovta prerežite na pol in odstranite koren. Nato ohrovt narežite na široke rezance. Kuhajte ga v osoljeni vodi dokler se ne omehča (okoli  15 minut). Dobro ga odcedite ter drobno sesekljajte. V sesekljan ohrovt vmešajte sesekljan strok česna, vegeto, olivno olje, jajce, nariban sir, krušne drobtine in poper. Zmes premešajte ter oblikujte polpete, ki jih še enkrat povaljajte v drobtinah. Specite jih v vročem olju dokler ne dobijo zlato rjave barve. Poleg ponudite še prilogo po želji in sezonsko solato.

Nasvet: Če ne marate praženja na olju, lahko polpete naložite tudi na pekač obložen s peki papirjem in jih spečete v pečici.

Vir recepta: http://druzina.enaa.com/

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]