.



SLOVENSKI MED ZAŠČITEN V EVROPSKEM PROSTORU

Novice januar februar 2014 glava

SLOVENSKI MED ZAŠČITEN V EVROPSKEM PROSTORU

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je posebnost naše dežele. Pridelan je samo v Sloveniji in izstopa s svojim okusom, vonjem in aromo. Zaščiteno ime jamči kupcem, da so kupili naraven, pristen, v Sloveniji pridelan med, ki ustreza vsem merilom, ki jih predpisuje veljavna zakonodaja, Pravilnikom o medu in drugimi veljavnimi predpisom. Projekt informiranja in obveščanja javnosti o slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo podpira Evropski sklad za razvoj podeželja.

Po dolgoletnem trudu je novembra 2013 Čebelarski zvezi Slovenije in slovenskim čebelarjem uspelo na evropskem nivoju zaščititi slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. To je pomemben doprinos k ohranitvi slovenske identitete, saj gre za edino zaščito slovenskega proizvoda, ki v svojem imenu nosi ime SLOVENSKI.

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo lahko kupite na spletni medeni tržnici ali pri čebelarjih, ki imajo pridobljen certifikat slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Mafini z višnjami in medom

Sestavine:

  • 1 dl belega olja
  • 100 g medu
  • 5 žlic ovsenih kosmičev
  • 1 jajce
  • 4 žlice moke
  • 1 jogurtov lonček mletih orehov
  • 2 dl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 1 zvrhana žlica sladkorja  v prahu
  • višnje (po okusu)

Zmešamo suhe sestavine, v drugi posodi razžvrkljamo jajce in dodamo mleko, olje in med. Nato v suhe sestavine vmešamo mokre. Premešamo, da dobimo gladko maso. Pustimo stati 3 minute, da se ovseni kosmiči napijejo in po potrebi dodamo moko ali mleko. Dodamo višnje in še enkrat zmešamo. V namaščen pekač za mafine nadevamo maso. Pečemo približno 20 minut na 180 °C.

 

Muffini z višnjami in medom

Muffini z višnjami in medom

 

Z MEDOM PROTI VIRUSOM IN BAKTERIJAM

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je pristno naravno sladilo, ki je veliko bolj priporočljivo za uživanje kot umetna sladila, saj ne vsebuje nobenih dodatkov. Zaradi svojih lastnosti je nujen sestavni del zdrave prehrane. Med deluje antioskidativno, protivnetno in protimikrobno.

Slovenski med se priporoča za lajšanje različnih tegob pri: težavah z dihali, slabi prebavi, nizkem pritisku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku, za krepitev in razstrupitev, itd.

Strokovnjaki priporočajo uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje tudi slovenski med, ki je odličen nadomestek za trsni sladkor in umetna sladila. Dnevna priporočena količina zaužitega medu na odraslo osebo bi naj bila do tri žlice medu. Otrokom do dveh let starosti se uživanje medu ne priporoča.

Z uživanjem kakovostnega slovenskega medu prispevamo k boljši prebavi in večjemu izkoriščanju snovi iz druge hrane, hkrati pa ugodno deluje na splošno počutje, utrujenost, nerazpoloženost, nespečnost.

Grog proti prehladu

Sestavine:

  • 1 žlica gostega sadnega sirupa (priporočljiv je bezgov),
  • 1 žlica medu,
  • 2 dl vroče vode.

Vse sestavine zmešamo in kolikor mogoče hitro popijemo.

Grog proti prehladu

Grog proti prehladu

(Vir: Slastne medene dobrote, Čebelarsko društvo Zagorje ob Savi, Drago Šikovec)

Novice januar februar 2014 zadruga    Novice januar februar 2014 zastavice

 

 

 

 

 

Komentiraj objavo