.SOLNE TERAPIJE PERFECT BODY

Novo v Mariboru!!! Solne terapije  medicinsko-estetskem centru Perfect Body v Mariboru. Saj veste, pomlad je čas vsa narava cveti v pisanih cvetovih, čas ko spet ptički žvrgolijo in metulji letajo s cveta na cvet. In je čas prehladov, smrkanja in kihanja in nadležnega kašlja… …rešitev pa je obisk našega salona Perfect Body in naših solnih sob.
Čas, ki ga živimo je hiter in zelo malo časa nam ostane za preživljanje prostega časa z družino oz. z ljudmi ki jih imamo radi. Obisk solne sobe je idealna priložnost kako zdravo preživeti urico skupaj. Prostor je namenjen in prilagojen družinam z otroci.


Izgled solnih sob

Izgled solnih sob


 

Speleoterapija je način zdravljenja bolezni dihal in kože, kjer bolniki določen čas preživijo v jami. Pri uporabi jame za zaklonišče je tamkajšnji zdravnik opazil, da v jami bolniki z astmo in kroničnim obstruktivnim bronhitisom lažje dihajo, da se lažje odkašljajo in se splošno boljše počutijo.

V Sloveniji se že skoraj 10 let v bolnišnici Sežana, ki je specializirana za zdravljenje pljučnih bolezni, ukvarjajo s speleoterapijo.  Bolniki, ki se zaradi kroničnih pljučnih bolezni zdravijo v sežanski bolnišnici, del zdravljenja preživijo v bližnji jami. Za tovrstno obravnavo je potrebna stalnost temperature, ustrezna, visoka koncentracija kalcijevih in magnezijevih aerosolov ter negativnih ionov,…. Vsi ti zdravilni dejavniki učinkujejo protivnetno, razredčijo sluz, olajšujejo izkašljevanje, relaksirajo mišice dihalnih poti, pomagajo pri boljši prehod nosti in samočiščenju dihalnih poti.

Terapija v solnih sobah t.i. haloterapija je sodobna naslednica speleoterapije.

Haloterapija se izvaja v solni sobi, ki je prostor, kjer so stene, strop in tla prekrite s soljo. To naredi sterilno okolje, nabito z negativnimi ioni. V solni sobi je nameščen aparat  halogenerator IIris. Halogenerator čisto medicinsko sol zdrobi in mikronske delce in suhega aerosola razpiha po prostoru. Suhi aerosol ustvari mikroklimo, ki je po vsebnosti soli v zraku močnejša od mikroklime ob morju. S tem je povezana učinkovitost solnih terapij. Blagodejna klima pomaga zdraviti mnoge bolezni dihal in kože.

Po vsaki terapiji se vključi ventilator, ki prezrači solno sobo, tako da je zrak v terapevtskem prostoru vedno svež.

Terapije v posebno izdelanih solnih sobah so danes ustaljene pri premagovanju številnih zdravstvenih težav. Zrak v sobah je nasičen z lebdečega aerosola medicinske soli, ki ne vsebuje alergenov, mikroorganizmov in drugih onesnaževalcev. V solnih soba mora veš čas biti kontrolirana temperatura prostora, vzdrževati se more ustrezni nivo vlage.


Otroški kotiček

Otroški kotiček


Doziranje količine soli v solni halogenerator IIris in število terapij se prilagodi vsaki osebi posebej, odvisno je od razloga zakaj smo obiskali solno sobo.

Pri akutnih boleznih je priporočljivo izvesti  od 15 do 20 terapij, pri kroničnih boleznih  pa  20 do 35 terapij, ki se izvajajo vsak drugi ali tretji dan.

Solne terapije lajšajo in odpravljajo težave, ki jih povzročajo: astma, kronični bronhitis, oteženo dihanje, stiskanje v prsih, pljučnica in okrevanje po njej, kadilski kašelj z izločanjem sluzi, prehlad, občasna vnetja mandeljnov, vnetje ušes, vnetja sinusov, alergije, seneni nahod, psoriaza, ekcem, dermatitisi.

Terapije niso nadomestilo za zdravila. Izvajajo se izključno za pomoč pri zdravljenju težav z boleznimi dihal in kožo, dajo moč in izboljšujejo zdravje, kar posledično, v dogovoru z osebnim zdravnikom, zmanjšuje količino predpisanih zdravil.

Darilni boni za pare
Darilni boni za pare

Solne sobe niso primerne za osebe z rakom, visokim pritiskom (razen ko je ta uravnavan z zdravili), vnetji, pri katerih se pojavi tudi vročina, in za obolele za tuberkulozo.

Glede na starost stranke in vrsto težave prilagodimo koncentracijo aerosola v prostoru in število terapij. Haloterapije so dobrodošle tudi kot dodatek k zdravljenju, v centrih pričakujejo le, da stranka o tem obvesti osebnega zdravnika ali specialista. »Zdravstveno stanje se z zdravili in hkratnimi obiski solnih terapij hitreje izboljša. Ker solne terapije delujejo neposredno na vzrok težav z dihali, to je sluznica, se težave ponavljajo občutno redkeje. Ker se pri tem močno okrepi dihalna sluznica, so solne terapija tako preventiva in kurativa.

Solne sobe proti stresu
Solne sobe proti stresu

Pri haloterapiji bojazni, da bi je zaužili preveč, ni. »Solne terapije nimajo negativnih stranskih učinkov na telo. V prebavni trak pride samo toliko soli, kolikor se je pri dihanju raztopi v ustih, zato nas lahko ljudje, ki jim je zdravnik omejil vnos soli v telo, brez skrbi obiskujejo. V eni uri terapije s povprečno koncentracijo aerosola v organizem vstopijo le približno trije miligrami natrijevega klorida, na dan pa s hrano zaužijemo okoli pet gramov soli ali več.

Solna terapija je popolnoma naravna in dokazano uspešna metoda lajšanja bolezni dihal in kože. Deluje protivnetno, ubija viruse in bakterije ki so že v telesu, redči sluz in lajša izkašljevanje.

Sluznica se po rednih terapijahokrepi in le zdrava sluznica lahko ščiti telo pred virusi, bakterijami, alergeni in drugimi škodljivimi dejavniki iz okolja.Vzpodbudi tudi delovanje limfnega sistema in s tem čiščenje toksinov in strupov iz telesa. Prisotni minerali v soli čistijo kožo jo naredijo mehko in elastično ter upočasnijo proces staranja.

Solna terapija je popolnoma varna in brez stranskih učinkov. Nima kontraindikacij z zdravili ampak lahko zmanjša njihovo uporabo.