.



Tradicionalni kefir Krepko

Začetki izdelave kefirja segajo daleč v zgodovino in prav tradicionalni postopek izdelave kefirja iz pravih kefirnih zrn velja po znanstvenih raziskavah za izredno zdravilnega. Pravzaprav bi morali reči, da se pravi tradicionalni kefir ne izdeluje, temveč nastaja, ko kefirna zrna živijo v mleku in vanj sproščajo svoje mikroorganizme. Nastaja torej brez kakršnihkoli drugih dodatkov.

kefir-krepkoV Sloveniji izdelujemo kefir iz kravjega mleka in znano je, da je Mlekarna Krepko iz Laz pri Logatcu edina specializirana za proizvodnjo kefirja po tradicionalnem postopku iz kefirnih zrn.

Kakovost tradicionalnega logo-taste-awardslovenskega kefirja Krepko je letos maja v Bruslju potrdil tudi Mednarodni inštitut za kakovost okusov iTQi s podelitvijo prestižne nagrade „Okus leta 2009“.

Od vseh fermentiranih mlečnokislinskih napitkov je v tradicionalnem kefirju najbolj pestra paleta mlečnokislinskih, človeku koristnih mikroorgranizmov. V njem je nekaj deset različnih vrst bakterij in kvasovk, ki žive v medsebojnem sožitju in proizvajajo številne encime, antioksidante, vitamine, antitumorne substance, vrsto protiteles, biološke stimulanse in druge metabolite, ter tako spreminjajo mleko v bistveno boljšo hrano, kot je mleko samo.

slika-kefirTradicionalni kefir ima veliko zdravilnih učinkov, najbolj znani med njimi so:

  • razstrupljanje organizma,
  • izboljšana prebava,
  • zvišanje imunske sposobnosti organizma,
  • antimikrobni učinki in preprečevanje okužb,
  • izboljšan odziv organizma na zdravila,
  • olajšan vnos kalcija.

Strokovnjaki pripisujejo vse opisane zdravilne učinke le tradicionalnemu kefirju, ki je izdelan iz pravih kefirnih zrn. Zaradi vseh lastnosti, ki jih ima tradicionalni kefir, ga nutricionisti uvrščajo med varovalna živila, kamor sodijo tudi sadje, zelenjava, žitarice in ribe.

Tradicionalni kefir lahko uživajo vsi, tako otroci kot odrasli ter starostniki.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov pravi ljubitelji in poznavalci tradicionalnega kefirja radi rečejo, da je tako pripravljen kefir zdravilo, čeprav bi mu tak naziv težko pripisali in vendar ga je vsekakor smiselno uvrstiti v vsakodnevno prehrano in z njim ohranjati zdravje.

logo-krepkoMlekarna Krepko je tudi prva mlekarna v Sloveniji, ki je pridobila certifikat za ekološko predelavo mleka in s tem postavila svoji visoko kvalitetni proizvodnji piko na „i”, ker so se pestri paleti mlečnih izdelkov „Krepko”, pridružili ekološki mlečni izdelki „Krepko Eko”.

11 Komentarjev

  1. Aleksander says:

    Ja, tako sem tudi sam mislil in ne bodi len, sem klical v Laze, da bi mi odstopili eno zrnce kefirja, pa se mi je uslužbenec le zasmejal, saj jih pri njih nimajo. Pri nas to delamo drugače, me je podučil … Morda bi se moral s tem začeti članek. Na zdravje!

  2. Mlekarna Krepko says:

    Ne verjamem, da se je kdorkoli od uslužbencev Mlekarne Krepko spustil na tako nizek nivo komuniciranja. Kefirna zrna iz katerih je narejen tradicionalni kefir Krepko so izključno v lasti podjetja Kele & Kele d.o.o., Mlekarne Krepko. Teh kefirnih zrn ne more dobiti nihče!

  3. manuela says:

    Sploh ne morem verjeti, da je kdo dejansko hotel imeti kefirjeva zrna. Kaj pa bi znjimi? Sam delal doma kefir? A ni veliko lažje iti v trgovino in ga tam kupiti… lepo zapakiranega, higiensko pripravljenega… Ko so mi povedali, kako se kefir pripravljala in koliko časa je za to potrebnega, se tega že ne bi šla doma :-) In morda š v opombo vsem, ki kupujete kefir v lončkih: Zadnjič mi je neki gospod rekel v trgovini: “joj, ne kupujte tega, a ne vidite, da imajo vsi lončki napihnjen pokrov? Zanič so. Pa kako, da še imajo veljaven rok trajanja?” Naj vam povem, pa upam, da bomo dobili tudi uradno razlago: NISO bili pokvarjeni, samo CO2, ki ga sprošča kefir, ker so v njem žive mlečne kulture, napihuje pokrovčke – in to se mora dogajati!!! Ne se bati, da so pokvarjeni! Le pred uporabo lonček dobro pretresite – in to je to :-) Pa na zdavje!

  4. roman says:

    lalalalalala

  5. Lidija says:

    Okus kefirja mi je sicer všeč, ampak etiketa je pa grozna! Jaz jih prav zato ne kupujem, ker me izgled lončka odvrača.

  6. Matej says:

    Lepo prosim, ne kupujes kefirja zarad embalaze in etikete? Lahko te je sram. Kefir je zelo dober in tud embalaza me ne moti! Men je super!

  7. kefir says:

    Okus kefirja je super! Sploh če je doma narejen. Podarim kefirjeva zrnca :-) , če kdo želi delat kefir sam doma. Pišite na ZS.

  8. Nadja says:

    Mene tudi zelo moti, kakšno embalažo imajo – se mi zdi, da me prav odvrača od nakupa.

  9. Mika says:

    Ah ja, seveda zdrveti v trgovino je najlažje in potem jamranje, kako nimamo ni v denarnici. Najboljše so domače stvari iz domače kuhinje, natanko si lahko stvari prirediš po okusu. Reveži so tisti ki jejo samo procesirano hrano in mislijo, da je najboljše. In glej ga zlomka koliko bolezni ima moderen človek.

  10. TADEJA says:

    Mi prosim kdo podari kako kefirjevo zrno in še dopiše zraven kako jih lahko sama razmnožujem hvala.Naslov dobite preko mejla če pišete lp

  11. Imam dober kefir, pravzaprav kefirjeva zrna. Odstopimza simbolicno vsoto 3 EUR. VLjubljani, vlado 031225480

Komentiraj objavo