.Vidiki laserskega odstranjevanja dlak z IPL tehnologijo

Prekomerna poraščenost, nezaželene dlake so dandanes pomembno področje medicinske, socialne in kulturne obravnave in manipulacije ne glede na raso in spol. Velika raznolikost postopkov odstranjevanja dlak so dokaz, da je to področje za ljudi zelo pomembno. Tradicionalni načini odstranjevanja nezaželenih dlak (tako prekomerne poraščenosti kot estetskega odstranjevanja dlak) so: elektroliza/termoliza, britje, voskanje in odstranjevanje dlak s sladkorjem, puljenje, uporaba depilacijskih krem in depilatorjev. Te metode so zamudne, dolgotrajne, boleče, nepraktične za odstranjevanje dlak na večjih površinah in v večini primerov kratkotrajne.

Posledično se je pojavila potreba po dolgotrajnem odstranjevanju dlak, ki je hiter in učinkovit. Tako je nastala laserska tehnologija trajnega odstranjevanja dlak, ki se je prvič pojavila pred sedmimi leti. Lasersko odstranjevanje dlak so nenehno izboljševali in izpopolnjevali. Dandanes je fotoepilacija z lasersko in IPL tehnologijo, ki za svoje delovanje uporabljajo svetlobno energijo,  najhitreje rastoče področje moderne kozmetične dermatologije. V tem času so naredili tudi kar nekaj raziskav na področju IPL in laserskega odstranjevanja dlak, ki so pokazale prednosti in omejitve tega načina odstranjevanja dlak. Tudi praktične izkušnje so potrdile učinkovitost laserjev in IPL sistemov.

Za učinkovito in trajno odstranjeno dlako mora laser oz. IPL sistem, uničiti enega ali več rasnih centrov dlake, pri čemer morajo biti lasna čebulica, lasna brbončica in matriks v anageni fazi rasti, saj samo v tej fazi rasti v lasnem mešičku nastaja melanin. Prav tako se samo v anageni fazi lahko uničijo strukture, ki skrbijo za ponovno rast dlake. V telogeni fazi se lasna brbončica premakne navzgor proti povrhnjici kože in stimulira začetek anagene faze. V tej aktivni fazi rasti se brbončica ponovno vrne navzdol v začetni položaj. Nato celice matriksa počasi prehajajo v katageno fazo rasti dlake (rast dlake se upočasni). Razdalja lasne brbončice od povrhnjice se spreminja glede na cikel v katerem se rast dlake nahaja. Poznavanje teh struktur, ki so ključne za uničenje rasti dlake, je zelo pomembno za uspešno lasersko odstranjevanje dlak. Dlake lahko uspešno in dolgotrajno odstranimo le tako, da uničimo strukture v lasnem mešičku, ki skrbijo za rast nove dlake v anageni fazi rasti in fotoepilacija počne prav to.

IPL ali lasersko odstranjevanje dlak je multifunkcijski proces, ki vključuje fototermalno reakcijo skozi povrhnjico do matriksa dlake in z namenom uničiti lasni mešiček in pri tem ne poškoduje povrhnjice. Uničenje lasnega mešička z IPL sistemom oz. laserjem je odvisno tako od značilnosti IPL sistema oz. laserja (moči in velikosti laserskih žarkov, natančnosti, časa obsevanja in števila ponovitev) kot od kože (sposobnosti absorbcije in razpršenosti laserskih žarkov, debeline, zmožnosti absorpcije toplote in toplotne prevodnosti).

Tehnologija, ki jo uporabljajo aparati z IPL sistemi in laserskim odstranjevanjem dlak, temeljijo na principu selektivne fototermolize. Ta princip deluje tako, da se dovolj močan sunek svetlobe, ki ga ciljno mesto (v našem primeru lasni mešiček) absorbira, spremeni v toploto in tako uniči mesto tretiramo. Na ta način uničujemo lasni mešiček. Za uničenje lasnih mešičkov mora melanin v dlaki svetlobo absorbirati in jo prenesti po dlaki v mešiček. Melanin je tisti, ki absorbira svetlobo.

Temnejše dlake imajo več melanina in zato jih lahko lažje in hitreje uničimo. Najučinkovitejši pri rjavih in črnih dlakah, so IPL sistemi ali diodni laserji s pulzirajočo

Prvi aparat za lasersko odstranjevanje dlak se je na tržišču pojavil l. 1995. Od takrat je ameriško združenje FDA odobrilo in ocenilo kot varno več kot 15 različnih laserskih sistemov za trajno odstranjevanje dlak. Eden izmed njih je tudi IPL laserska tehnologija, s katerim tudi delamo v našem medicinsko estetskem centru Perfect Body.

Značilnost IPL sistema so laserski žarki širokega spektra in nepovezano žarčenje z valovno dolžino 550-1200 nm.

Faktorji, ki vplivajo na rezultat celotne terapije z laserjem, so: cikel rasti dlake, barva kože, barva dlake ter gostota in kvaliteta posameznikovih dlak. Trajanje cikla rasti dlake se na različnih delih telesa razlikuje, zato je potrebno poseg z laserjem ponavljati. Da se zagotovi trajna odstranitev dlak je povprečno potrebnih 6-10 zaporednih tretmanov. Pri prvem posegu odstranimo med 10 % in 40 % dlak.

Lasersko odstranjevanje dlak je postalo v današnji družbi nekaj popolnoma običajnega. Fotoepilacijo so dobro sprejeli tako zdravniki kot uporabniki, kar priča o tem, da je učinkovita in ima le malo stranskih učinkov. Najboljši rezultati so se pokazali pri posameznikih s temnimi dlakami in relativno svetlo kožo.

Obiščite nas v našem medicinsko estetskem centru v Mariboru, kjer vam bomo sprejeli in vam  na brezplačnem posvetu predstavili Formax aparat in njegovo delovanje ter vam odgovorili na morebitna vprašanja.


Medicinsko estetski center Perfect Body
Turnerjeva 41
2000 Maribor

Gsm: 00 386 (0)31 760 280

Web: www.perfectbody.si
Facebook:  PERFECT BODY MB

Komentiraj objavo