Med vsemi pijačami je vino najbolj koristno, med zdravili najbolj okusno med živili najbolj prijetno. To je če okoli leta 100 zapisal grški zgodovinar in filozof Plutarh, pa če kako prav je imel!
Slovenija je tradicionalna pridelovalka odličnih vin. Naši vinarji iz grozdja ustvarjajo prave umetnine. Poleg tega, da v vinih okusimo božanske arome, ima pitje vina v zmernih količinah tudi ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje.
Polifenoli v vinu zmanjšujejo pojavnost raka na pljučih, dojkah, prostatii debelem črevesju. Prav tako zmanjšujejo pogostnost srčno-žilnih obolenj pojav diabetesa in kapi. Dobro je vedeti, da je v rdečem vinu mnogo več polifenolov kot v belih vinih. Vino je tudi edina alkoholna pijača, ki vsebuje flavanole. Ti preventivno vplivajo na srčno-žilna obolenja. Lepo rdečo barvo dajejo vinu antociani. Gre za farmakološka sredstva, imajo lastnosti potencialnih kemopreventivnih spojin. Te vsebuje tudi rdeč paradižnik.
Nedavni Komentarji